Goxua

Goxua is een traditioneel dessert in Baskenland, in het bijzonder in de omgeving van Álava. Het werd voor het eerst bereid in 1943 en wordt origineel gepresenteerd in een aardewerken pot.

Ingrediënten: bruine en witte suiker; 250 ml melk, 7 eieren, 15 g maizena, 150 g bloem, 1 citroen, vanille essence, 1 stokje kaneel, boter; 125 ml water, 25 ml rum; 200 g slagroom, zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150-160 graden. Doe 5 eieren in een kom, met wat zout en 150 g suiker, en meng dat met een staafmixer door elkaar totdat het mengsel lichtgeel is. Doe er dan de bloem bij en meng met een spatel. Zorg ervoor dat er geen klonten in komen. Doe alles in een taartvorm en laat 40 minuten in de oven gaar worden.

Breek ondertussen de andere twee eieren en scheidt de dooiers. Doe ze in een pannetje en kluts ze. Voeg dan 50 g suiker toe en blijf klutsen totdat het mengsel romig wordt. Voeg vervolgens de melk en wat vanille essence toe en meng er goed doorheen. Voeg er tenslotte de maizena beetje bij beetje bij en blijf goed door elkaar mengen.

Snij de citroen doormidden, was een helft en ontdoe die van de schil. Zet het pannetje met het eimengsel op een vuurtje. Doe daar de citroenschil bij en een eetlepel boter en laat het mengsel -zonder dat het aan de kook gebracht wordt- langzaam indikken. Haal het tenslotte van het vuur, ontdoe het van de schillen en laat afkoelen.

Maak nu een siroop van water, 150 g suiker en rum. Breng aan de kook en laat daarna 8 tot 10 doorkoken totdat de suiker oplost en het mengsel wat indikt. Laat afkoelen.

Maak nu slagroom met 35 g suiker.

Intussen moet de taartbodem afgekoeld zijn. Haal die uit de vorm, spreid in een aardewerken pot van dezelfde afmetingen de slagroom uit en leg de bodem daar bovenop. Giet daar de siroop over uit, zodat die opgenomen kan worden. Bedek alles daarna met de eiercrème en strooi daar gul een eetlepel bruine suiker over uit. Carameliseer dat met een brandertje totdat er een krokante laag overheen ontstaat.